11 ryska konstnärer i Maglehem
20 – 30 juni 2013

Nu kommer ryska konstnärer till Maglehem

I ett nytt samarbete med Moskvas Museum för Modern Konst, MMOMA, samt ett antal sponsorer arrangerar vi nu en ny och innovativ utställning av rysk samtidskonst. Denna gång öppnar ett antal konstnärer i vår bygd sina ateljéer för att visa rysk konst under en intensiv vecka som innehåller aktiviteter för att öka kulturutbytet och befästa vår bygd som en magnet för konstnärlig verksamhet och nytänkande för hur kulturbroar kan byggas.
Vi vill också uppmärksamma besökare på hur denna natursköna trakt vid Hanöbukten utgör en tilltalande inramning för gemenskap, kultur och därmed livskvalitet.
En viktig del av vår vision är att öka samtal mellan konstnärer och publik från olika kulturer och därmed öka tolerans och förstärka vår bygds attraktionskraft.

Deltagande svenska värdkonstnärer:

Deltagande ryska gästkonstnärer:

unnamed-2

Den 20-30 juni visas i Maglehem en unik utställning av elva ryska samtidskonstnärer som representerar måleri, skulptur, grafik, foto, video och installationskonst. Utställningen är en fortsättning på det kulturella brobyggande som etablerades 2011, då elva konstnärer bosatta och verksamma i Maglehem inbjöds att ställa ut på Moskvas Museum för Modern Konst, MMOMA. Museet som invigdes 1999 är det första statliga museum i Ryssland vars verksamhet helt koncentrerar sig på 1900- och 2000-talens konst.

Kulturföreningen Maglehem bjuder in elva ryska konstnärer att under midsommarveckan ställa ut sina verk. Elva konstnärer i Maglehem med omnejd upplåter sina ateljéer för att visa viktig rysk samtidskonst för svensk publik. I sällskap har de ryska konstnärerna projektets koordinator Maria Kalinina, chefen för MMOMA:s utställningsverksamhet Alexei Novoselov och museichefen Vasiliy Tsereteli. Förutom att visa sin konst, möta inbjudna journalister och kulturverksamma personer kommer de ryska konstnärerna att genom samtal och workshops spegla det ryska konst- och kulturlivet.

unnamed-1

Utställningen öppnas officiellt den 20 juni av Beate Sydhoff och i närvaro av representanter från MMOMA.

2008 premiärvisades konst- och filmutställningen Maglehem – en plats på jorden på Aoseum i Åhus. I publiken fanns en kurator från MMOMA. Detta ledde till att tre år senare samma utställning med konstnärerna från Maglehem visades på Moskvas Museum för Modern konst, med de svenska konstnärerna närvarande.

Utställningen som visades i tre veckor blev en publik och medial framgång.

Sponsorer

Projektet har en unik prägel på så sätt att elva konstnärer upplåter sina ateljéer för visning av rysk samtidskonst. Vi räknar därför med ett stort mediaintresse både i Sverige och i Ryssland. Press och TV kommer att bjudas in genom pressreleaser och erbjudas möjlighet att delta i en specialvisning av samtliga utställningar. Våra sponsorer kommer att inbjudas till att träffa konstnärerna under gemytliga former.

Posters som bland annat visar sponsorerna och deras logotyper, kommer att sättas upp på platser i regionen.

Program:

Pressvisning

19 juni
11-13 Pressvisning på Maglegårda “konsthall” där de ryska och svenska konstnärerna finns på plats tillsammans med representanter för MMOMA. Minibussar står till förfogande för transport mellan de olika utställarna. En lätt lunch serveras efter pressvisningen.

20 juni Vernissage Maglegårda “konsthall” Inbjudan (PDF)

Officiell öppning

15.00

Utställningen öppnas i Maglegårda “konsthall” av Beate Sydhoff, tidigare kulturråd vid Svenska Ambassaden i Washington, samt i närvaro av MMOMA:s vd Vasily Tsereteli och utställningschef Alexey Novoselov.

15.30-17.30

Utställningen är öppen för allmänheten

21 juni: Midsommarafton stängt

22 juni: 10.00-16.00
23 juni: 10.00-16.00
24 juni: 10.00-14.00

25 juni: 09.30-14.00
26 juni: 10.00-13.00
27 juni: stängt
28 juni: 10.00-14.00
29 juni: 10.00-14.00
30 juni: 10.00-14.00

Ateljéutställningar

Håkan Berg visar Natalia Sitnikova

Curt Hillfon visar Svyatoslav Ponomarev och Anna Birschtein

Anna Rochegova-Cederholm visar Maria Ionova-Gribina

Malin Schönbeck visar Marina Fomenko

Annika Fajersson visar Daria Surovtseva

Christer och Erica Wedman visar Alexei Vasiliev

Jan Bertil Andersson visar Maria Suvorova

Gunilla Widholm visar Irena Makoveeva

Åke Carlström visar Ivan Korshunov

Pia Carlström visar Asya Kusnezova-Ruf

Läs också: