Invigning av Konsthållplats 2024

Söndagen den 14 juli invigde Maglehems Kulturförening Anna Rochegova-Cederholms bilder på Konsthållplatsen vid torget i Maglehem.
Håkan Berg har haft sina bilder under två år och de har nu plockats ner. Vi satte upp helt nya bilder av Anna R-C som kommer att pryda Maglehems centrum nästkommande två år.
Invigningen gjordes av nye kulturchefen Pernilla Tomasson.

Vi som är med på bilden är från vänster:
Konstnären som ställer ut de närmaste två åren på Konsthållplatsen Anna Rochegova-Cederholm.
I mitten invigningstalaren Pernilla Tomasson, Kulturchef i Kristianstads kommun.
Till höger Gösta Eklund ordförande i föreningen.

14 juli inviger vi Anna Rochegova-Cederholms bilder på Konsthållplatsen


Bilden visar senaste invigningen 2022 med Håkan Berg.

Söndagen den 14 juli inviger Maglehems Kulturförening Anna Rochegova-Cederholms bilder på Konsthållplatsen vid torget i Maglehem.
Håkan Berg har haft sina bilder under två år och de plockas nu ner. Samtidigt sätter vi då upp helt nya bilder av Anna R-C som kommer att pryda Maglehems centrum nästkommande två år.
Invigningen görs av nye kulturchefen Pernilla Tomasson kl. 17.00 söndagen den 14 juli.

Samtidigt bjuder Maglehems Kulturförening på grillad korv och dryck vid torget mellan 16.00 -18.00.

13 – 15 juli sommarutställning med ÖSKG-konstnärer

Den 13 – 15 juli arrangerar vi en Sommarutställning tillsammans och kulturarbetare vi har inom området Maglehem/Olseröd och Lillehem. Temat för utställningen är att samla ihop alla de anhöriga till dessa fjorton konstnärer som är eller har varit konstnärer/kulturarbetare. Vi speglar släktskapet och inspirationen och talangen som härrör ur samma kreativa centrum som en familj utgör och sprider sig över generationsgränser.
Utställningen under dessa tre dagar är i den fina utställningslokalen som vi har genom Byastugan i Olseröd.
För helheten i programmet, se affisch:

Samtidigt som utställningen pågår 13 – 15 juli håller samtliga representerade konstnärer sina ateljeer öppna för allmänheten.
Vi bjuder alltså på en generös men mindre Sommarkonstrunda!

Utställningen invigs lördagen den 13 juli kl. 12.00. Vi inleder med en paneldiskussion mellan samtliga konstnärer om skapandets förmåga att inspirera till egen konstnärlig verksamhet så som det nu visar sig i de familjer vi presenterar i utställningen.

Kultur- och Fritidschefen Ulrika Cedell inviger utställningen kl. 12.00 den 13 juli.

Till vernissagen bjuder familjen Castell på musikalisk underhållning.

En av huvudpunkter på Sommarutställningen är diskussionen mellan alla inblandade konstnärer, med Pia Carlström som samtalsledare. Vi har i anslutning till detta bett dem skriva ner hur de själva har inspirerats av sin föräldrar-äldre släktingar samt hur de i sin tur har inspirerats sina barn/barnbarn att följa i konstens spår.
Länkar till dessa dokument:

2 generationer Carlström

2 generationer TROTZIG

2 generationer Wedman

3 generationer Castell

3 generationer Svenson

4 generationer Fajersson

4 generationer Rochegova

4 generationer Rooth

Samlingsutställning i Olseröds Byastuga

Lördagen den 13 juli kl. 12.00 inviger Maglehems Kulturförening, i nära samarbete med Pia Carlström, en samlingsutställning i Olseröds Byastuga: Skapande i Generationer.

Invigningen sker i form av ett samtal med och mellan konstnärer från Maglehem, Olseröd och Lillehem. Vi får också lyssna till familjen Castell i ett musikaliskt framträdande.
Idén bakom denna samlingsutställning är att vi vill presentera inte bara de nu aktiva professionella konstnärerna i vårt närområde utan även de familjerelaterade konstnärskapen bakåt i tiden och i den framtida generationens konstnärer.

Se affischen nedan för en komplett bild av de konstnärer som representeras i utställningen.
Det är ett intressant fenomen att se hur konstnärskap ofta kommer ur familjens äldre konstskapande och i sin tur ärvs av den kommande generationen i ett spännande kretslopp.

Visionsprojektet: ”Tätorternas Vardagsrum”

Kristianstads kommun utsåg i fjol Maglehems torg som en av fyra intressanta centrumbildningar. Dessa erbjöds att få professionellt stöd för idéer och visioner för en fortsatt positiv utveckling i riktning mot det som redan var på gång på resp. ort.
Projektet var statligt finansierat tillsammans med Kristianstad kommuns egna förvaltningar/tjänstemän.
Resultatet blev en utställning som visades v. 36 och 37 under september månad på torget i Maglehem. Vernissagen den 5 sept. var synnerligen välbesökt. Många frågor cirkulerade och en del var oklart och många frågor förblev obesvarade.
Dokumentationen finns kvar och det handlade om Visioner, inte vad kommunen hade avsatt i pengar för att förändra. Tanken var att ta fram inspirerande förslag och visionära idéer. I förlängningen är det sedan upp till oss i Maglehem att själva formulera och konkretisera vad som kan var intressant och viktigt att utveckla i vår närhet.
Maglehems Kulturförening/ Gösta

Torgprojektet

Maglehems Kulturförening erhöll för två år sedan ett bidrag från EU´s Leaderprojekt.
Tanken var att bygga ett utställningsrum tillsammans med en anslagstavla och en mindre försäljningsyta för enklare torghandel i kanten av den södra delen av torget. Mats Ö gjorde en förtjänstfull ritning för det hela.
Tyvärr visade det sig att projektet gick inte gick att förena med en liten ideell förening.
Föreningens ansvar sträckte sig över ett brett fält. All skötsel/renovering/åverkan mm. skulle åvila föreningen med kostnadsansvar. Likaså torghandeln. Dessutom krävde kommunen att vi tecknade ett Arrendeavtal för anläggningen med en årlig kostnad på flera tusen kronor.
Projektet är nu avvecklat och pengarna har skickats tillbaka.
Maglehems Kulturförening/ Gösta

Boulesällskapet informerar

Kristianstads kommun har uppmärksammat vilken fin boule-anläggning vi tillsammans har byggt upp i Maglehem. Banorna är mycket välskötta. Vi får dessutom hjälp med generös gräsklippning av kommunens parkförvaltning. Tack Anja!
Det bästa med anläggningen är dock att det blivit en mycket trevlig samlingsplats för alla.
Vi tilldelades i höstas ett bidrag på 10 000 kr från kommunen inte minst mot bakgrund till den betydelse de allmänna banorna har för både lek och allvar mitt i byn!
Alla är välkomna att använda banorna helt fritt och när som helst.
Under våren lät vi bygga en liten redskapsbod invid banorna. Där finns extra klot för den som saknar. Där förvarar vi också den större krattan för banskötseln. Den dras fram med ett rep.
De som vill spela tillsammans och kanske få lite tips om boulespelets hemligheter är välkomna: Onsdagar, Lördagar och Söndagar kl. 16.00. Detta om inte vädret ställer till det.
Välkomna hälsar
Boulesällskapet/ Gösta

Maglehemsdagen 2023

Kulturföreningen inviger Håkan Bergs konstverk Konsthållplatsen
Torgmadam under Maglehemsdagen 2022

Bilderna är från Kultuturföreningens arrangemang Magleghemsdagen 2022-2023.

Årets Maglehemsdag arrangeras den 25 maj 2024 vid Bygdegården i Maglehem.

Kulturföreningen startade Maglehemsdagen redan år 2015. Då placerat vid torget/brandkårstugan mitt i byn.

Arrangemanget togs över av föreningen Vi i Maglehem ViM från 2023.

Kostnaderna för arrangemanget på torget blev för höga för föreningen och den trivsamma formen för torgdagen gick tyvärr inte att rädda.