Se programmet

Utställningen i massmedia 

Ännu fler artiklar!!

Utvärdering av projektet

I ett samarbete med Moskvas Museum för Modern Konst, MMOMA, samt ett antal sponsorer arrangerade vi  under perioden 20–30 juni 2013 en ny och innovativ utställning av rysk samtidskonst. Denna gång öppnade ett antal konstnärer i vår bygd sina ateljéer för att visa rysk konst under en intensiv vecka som innehöll aktiviteter för att öka kulturutbytet och befästa vår bygd som en magnet för konstnärlig verksamhet och nytänkande för hur kulturbroar kan byggas.

Det blev en unik utställning av elva ryska samtidskonstnärer som representerade måleri, skulptur, grafik, foto, video och installationskonst.

Utställningen som visades i tre veckor blev en publik och medial framgång.
Vi ville också uppmärksamma besökare på hur denna natursköna trakt vid Hanöbukten utgör en tilltalande inramning för gemenskap, kultur och därmed livskvalitet.
En viktig del av vår vision var att öka samtal mellan konstnärer och publik från olika kulturer och därmed öka tolerans och förstärka vår bygds attraktionskraft.

Eldsjälarna bakom Maglehem-Moskva-samarbetet Lars Cederholm och Anna Rochegova på invigningen.

Deltagande svenska värdkonstnärer:

Deltagande ryska gästkonstnärer:


 

unnamed-1Ateljéutställningar

Håkan Berg visade Natalia Sitnikova

Curt Hillfon visade Svyatoslav Ponomarev och Anna Birschtein

Anna Rochegova-Cederholm visade Maria Ionova-Gribina

Malin Schönbeck visade Marina Fomenko

Annika Fajersson visade Daria Surovtseva

Christer och Erica Wedman visade Alexei Vasiliev

Jan Bertil Andersson visade Maria Suvorova

Gunilla Widholm visade Irena Makoveeva

Åke Carlström visade Ivan Korshunov

Pia Carlström visade Asya Kusnezova-Ruf

Utställningen utgjorde en fortsättning på det kulturella brobyggande som etablerades 2011, då elva konstnärer bosatta och verksamma i Maglehem inbjöds att ställa ut på Moskvas Museum för Modern Konst, MMOMA. Museet som invigdes 1999 är det första statliga museum i Ryssland vars verksamhet helt koncentrerar sig på 1900- och 2000-talens konst.

I sällskap hade de ryska konstnärerna projektets koordinator Maria Kalinina, chefen för MMOMA:s utställningsverksamhet Alexei Novoselov och museichefen Vasiliy Tsereteli. Förutom att visa sin konst, möta inbjudna journalister och kulturverksamma personer kom de ryska konstnärerna att genom samtal och workshops spegla det ryska konst- och kulturlivet.
Utställningen öppnades officiellt den 20 juni 2011 av Beate Sydhoff och i närvaro av representanter från MMOMA.